NASLOVNICA.
POVIJEST.
MULTIMEDIJA.
KUD "SKAKAVA 06".
"BRACA DOMIC".
KLIKNI.
GLOBUS.

Napretkov kalendar 2008

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Skakava 06“ je osnovano 1946. godine pod imenom KUD „Zora“,za vrijeme omladinskih akcija i gradnje pruge Brčko Banovići.Radilo je i djelovalo na svim prostorima Brčkog i šire,sve do 1990. Godine kada povodom ratnih djelovanja prestaje sa radom.

Gajilo je tradiciju,običaje i kulturu hrvatskog naroda.

Godine 2006. Društvo se ponovno formira,nastavlja sa radom,obilježava  60. Obljetnicu postojanja i registrira se  pod imenom HKUD „Skakava 06“.

Kroz svoje djelovanje  društvo nastavlja gajiti tradiciju i običaje,te broji oko 60 članova,a 30 aktivnih članova raznih uzrasta(od 6 pa do 76 godina).

HKUD „Skakava 06“ ima veliki broj zapaženih nastupa:na 5. Smotri folklora u Brčkom,na obljetnici gradnje pruge Brčko-Banovići,na otvaranju mostova,putova,dvorana,domova kulture,vjerskim i političkim manifestacijama.Sudjelovali su na svetim misama(Slava Srca Isusova,u crkvi u Brčkom), družili se sa drugim KUD-ovima(Zovičko ljeto 2007,Smotra izvornog folklora Župe Zovik,u novom Šeheru povodom vjerskog blagdana Male Gospe,a domaćini su bili HKUD „Gromovi“ iz Novog Šehera).

Bili su domaćini povodom vjerskog blagdana :Rane svetog Franje na „Zidinama“,zavjetnom svetištu u Gornjoj Skakavi,te su ugostili:HKUD „Župa Zovik“,iz Zovika,HKUD „Bijela“ iz bijele,HKUD „Dokanj“ iz Tuzle,HKUD „Orašje“ iz Orašja.

HKUD „Skakava 06“ je sudjelovalo u emisiji TV Bingo Show,na federalnoj televiziji u Sarajevu,na Susretu Brčanskih Hrvata 2008,u Beču,na televiziji TK(Tuzlanski kanton)za Uskrs 2008.

Sk izvornom grupom „Braća Domić“društvo je napravilo promidžbu sela Gornja Skakava.

HKUD „Skakava 06“ je pokrenula grupa entuzijasta,njihova ljubav,volja i želja za promjenama u kulturnim društvenim i svim drugim pozitivnim dogadjanjima u sredini u kojoj žive.

Cilj djelovanja društva je da se ne zaborave običaji hrvatskog naroda bosanske Posavine.

Budućnost društva je u velikom broju mladih članova,koji se redovito sastaju na probama;izvode spletove,pjevaju,sviraju,druže se i na taj način čuvaju tradiciju svog kraja.

Tradicionalne seoske pjesme izvode:Mara Jokić,Lucija Barišić,Manda Jurić i Jela Domić.

Predsjednica HKUD-a „Skakava 06“ je Mara Jokić.

Kontakt:+387( 0)63 921 502

HKUD „Skakava 06“